Cumhurbaşkanlığı Kupası Sahibini Buldu: Göztepe kupayı İzmir'e taşıdı*

Yıl 1970. Sezonun en anlamlı ve en büyük kupası için, Türkiye Kupası şampiyonu Göztepe ile lig şampiyonu Fenerbahçe karşı karşıya. 68-69 sezonunda da kupa şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası için oynayan Göztepe, o gün Galatasaray'a 2-0 yenilmişti. Ancak bu sefer kazanmak ve bu kupayı ilk defa Izmir'e götürmek hedefindeler. Ancak rakip zorlu. Fenerbahçe o yılın hem lig şampiyonu hem de en az gol yiyen takımı. Lig boyunca 17 galibiyet, 10 beraberlik, 3 mağlubiyetleri var. Sezon boyunca atılan gol sayısı 31, yenilen ise 6. Üstelik Göztepe'ye iki maçta da üstünlük sağlamışlar. İzmir'de 1-0, Istanbul'da 4-0 yenmişler rakiplerini. Göztepe ise ligde vasat bir yıl geçirmiş. 12 galibiyet, 11 beraberlik, 7 mağlubiyet. Atılan 33, yenilen 29 gol. Ligde Fenerbahçe'nin 9 puan gerisinde, puanı 35. Ancak, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda, önce Unıon Luxemburg'u (3-0, 3-2), sonra Cardiv City'yi (3-0, 0-1) eliyorlar, üçüncü turda Roma
maçıyla (0-2, 0-0) kupaya veda ediyorlar.

İki takım da Ankara Dedeman Otel'de kampta. Akşam yemekleri aynı katta yeniyor.

Ve günlerden 28 Haziran, Ankara 19 Mayıs Stad'ında sezonun son maçı. Göztepe; Ali, Mehmet, Cudi, Özer, B. Mehmet, Nevzat, Ertan, Hüseyin, Fevzi, Gürsel, Halil onbiriyle sahaya çıkıyor.

Fenerbahçe ise klasik çubuklu formalarıyla Datcu, Şükrü, Numan, Ziya, Ercan, Levent, Yaşar, Can, Abdullah, Nedim, Ogün onbiriyle sahadaki yerini alıyor.

Hakem triosu Cezmi Başör, Nejat Şener, Orhan Gönül şeklinde. Rüzgarı karşısına alarak Göztepe oyuna başlıyor. Daha maçın başı, Can'ın ortaladığı top, K. Mehmet'in göğsünden sekince Nedim yakalıyor, K.Mehmet'i çalımlayıp golü atıyor. İlk dakikalardaki bu gol şok etkisi yaratıyor. İlerleyen dakikalarda Göztepe silkeleniyor ve ardı ardına ataklar geliştiriyor. Dakika 8., Fevzi gole giderken Levent tarafından ceza sahasında düşürülüyor. Hakemin kararı "devam". Ardırıdan orta sahadan aldığı topla rakiplerini çalımlayan Ertan, ceza sahasına girerken yan hakem "Ofsayt" bayrağını kaldırıyor. Göztepe'nin bunaltıcı baskısı arttıkça artıyor. Bu güzel oyun İzmir'den otobüslerle, otomobillerle Ankara'ya taşınan yüzlerce taraftarı olduğu gibi, Ankara'nın tarafsız seyircisini de coşturuyor. Işte dakika 28. Ceza sahasına dalan Fevzi'yi, Ercan koluna yapışıp deviriyor. Karar "devam". Dört dakika sonra Ertan, onsekiz dışında çakıyor. Bu sefer direkler Göztepe'ye hayır diyor. 33. dakikada.Özer, yerini kendisi gibi genç Mehmet'e (Fuji) bırakıyor. Ancak 5 dakika sonra büyük şanssızlık! Göztepe ikinci oyuncu değişikliğine mecbur kalıyor. Hüseyin sakatlanınca, yerini Danimarka'lı Nielsen'e bırakıyor. Devre bitmek üzere. Fenerbahçe zaman çalmaya oynuyor. Ortada top dolaştırıp, Göztepe'nin moralini bozmaya çalışıyorlar. Devre bitti denirken 44. dakikada Halil'in ortadan kestiği top Fevzi'nin başıyla buluşuyor. O, Nielsen'e, Nielsen Ertan'a... Çimleri biçercesine, zıpkın gibi bir şut ve gol.! Tribünlerdeki binlerce seyirci gibi Datçu'da topu ancak ağlarda görebiliyor.

Ikinci yarıya Fenerbahçe, Abdullah'ın yerine Zeki'yi alarak başlıyor. Göztepe golü attıktan sonra, zaman çalmaya çalışan Fenerbahçe şimdi daha atak. Göztepe kalesi tehlikeli anlar yaşıyor. Zeki 55. dakikada topu boş kale yerine dışarı atıyor. Bu dakikalarda Göztepe, oyunu kendi yarı alanında kabul ederek kontraataklarla rakip kaleyi yokluyor. İşte dakika 70. Cudi, soldan başlattığı atakta Nielsen'i görüyor. Top Nielsen'den Fevzi'ye geliyor. Datçu karşılamak isterken top ceza sahası dışında Gürsel'in önüne iniyor. Mermi gibi bir şut ve gol!
Datçu şaşkın. Göztepe 2-1 önde.

Öne geçen Göztepe, Fenerbahçe'nin öndeyken yaptıklarını yapmaya başlıyor. Fenerbahçe yükleniyor. 85. dakikada Ogün ceza sahasında topu eziyor. 86. dakikada Mehmet, Yaşar'ın şutunu çizgiden çeviriyor.
Ve 90. dakikada Halil'in açtığı uzun topu Nielsen ve Fevzi beraber alıyor. Datçu'nun solundan ağları görürken maçın da skorunu belirliyor: 3-1. Bir yıl önce yine aynı stadda yapılan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda, son çeyrek saatte yediği gollerle, Kupa'yı Galatasaray'a teslim eden Göztepe, bu kez Kupa'yı müzesine götürmeyi başarıyor.

Futbolcular seramonide. Kaptan Kupa'yı Cumhurbaşkanı Sn. Cevdet Sunay'ın ellerinden alıyor. İzmir'den gelen taraftarlar ve Ankara seyircisi Göztepe'yi ayakta alkışlarken, Göztepe'nin altın adamları sahada zafer turunu atıyor.

İşte Cumhubaşkanlığı Kupası'nın öyküsü. 1970 yılında kazanılan bu başarı, Anadolu takımlarına bir ışık oldu. Bu kupa ilk defa İstanbul dışına çıkıyordu. Daha sonra Eskişehirspor, Trabzonspor, Ankaragücü Kupa'yı kazanan takımlar arasına girdiler. Ancak, ne acıdır ki 21 yıl önceki başarıyı, hiçbir Izmir takımı tekrarlayamadı .

*http://www.yeniasir.com.tr/a/goztepe/cumhur.htm adresinden alınmıştır.

MAÇIN YORUMU

Sezonun 57. Maçında Göztepe'den Futbol Beklenmezken Onlar "Zafer"
Yarattı..

Şevket Özçelik*

Göztepe 1969-70 Futbol Sezonunu Kupaların Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupasını birbirinden nefis üç golle alarak, "Zafer"le kapattı.
Daha önce yazmıştık, bu 57. maçıydı Göztepe'nin. 48. haftada oynanan 57. maçtan futbol beklemek abes olurdu. Ama Göztepe zafere giderken çok iyi netice oyunu ve zaman zaman da ıyı futbol oynadı.
Sarı-Kımıızılıların futbolunu anlatırken ölçümüz İzmir'deki maçlar... Bu ölçüyü dikkate almazsak, Göztepe'nin dün bu sezon İzmir dışında seyrettiğimiz en iyi futbolu oynadığını yazmamız lazım.
K. Mehmet ve Ali'nin hatası ile oyunun başında attıkları qolden sonra Fenerbahçe'liler Ercan'ın kaleci Datçu'ya yaptığı tarifle "yok acele" futbol oynamaya başladılar. Zaman hırsızlığı gayreti içinde görüldüler, bu yüzden yuhalandılar, bazen de taç çizgisi yanında top gezdirerek rakibi alaya alma havasına girdiler. Fenerbahçe bu oyunu ile 1-0' lık galibiyeti devrenin son dakikasına kadar sürdürebildi. Bu dakikada Göztepe bir dinamo gibi ileri geri çalışan Ertan'ın golü ile beraberliği temin etti, böylece nefis gollerini sıralamaya başlamış oldu. Ertan'ın golü, çimleri sökercesine yerden ve yan direğe bir karış mesafeden ağları buldu. Sonra Gürsel yine nefis bir golle takımını galibiyete yükseltti. 2-1' den sonra Göztepe defansa önem verince çok tehlikeli anlar yaşadı. Bu pozisyonları bir parça şansının, büyük ölçüde de Fenerbahçe'li futbolcuların beceriksizliği yardımıyla atlattı ve Fevzi'nin kralca golü kupayı Göztepe müzesine nakletti...

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter