Çıktığı günden itibaren uygulanışı kolluk güçlerinin keyfi inisiyatifine bırakılan; il-ilçe güvenlik kurullarınca deplasman yasakları uygulamasıyla hak mağduriyeti ve engellemelere sebep olan 6222 sayılı yasa kaldırılmalıdır.

Baskıcı ve yasakçı bir anlayışın ürünü olan bu yasa, ülkemiz spor alanlarının ve tribün yapısının gerçeklikleriyle uyuşmamaktadır. Tek suçlu olarak taraftarları gören, çözümü de yasak ve cezalarda arayan bu anlayış şiddeti ve düzensizliği önleyemediği gibi, bizzat sorunun kendisi haline gelmiştir.

Kolluk kuvvetlerince düzenlenen tutanaklara istinaden verilen seyirden men cezaları adeta taraftarlara karşı kullanılan bir silah haline gelmiştir. Kanun ve yönetmeliklerde hiç bir karşılığı olmayan, pankart yasakları tamamen yetkili amirlerin keyfine göre uygulanmaktadır.

Başta seyahat özgürlüğü olmak üzere, arma sevdalılarının takımlarını destekleme hakkını elinden alan deplasman yasağı uygulaması birçok ilde neredeyse rutine bağlanmıştır.  Bu kararların alındığı il-ilçe güvenlik kurullarında, Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri dahi yer alırken, taraftar temsilcilerinin bulunmaması komedya değil de nedir?

Spor alanlarında şiddetin önlenmesi iddiasıyla, 6222 sayılı yasanın e-bilet ile ilgili hükümlerinin uygulandığı bir yıllık passo-lig sürecinde; tribün ve saha kapatmaları devam etmiş, teknolojik karaborsacılık türemiştir. Passo-lig kullanıcılarının kişisel bilgileri herkesin erişimine açık ve pazarlanabilir bir meta haline gelmiştir. Şiddet olaylarını çözemediği ise bir yıllık icraatla sabitlenmiştir. Taraftar ortalamaları ciddi oranda düşerek ülkemiz tribünleri bitme noktasına getirilmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu, bu kartı alan taraftarları makul seyirci olarak tanımlamış, devamında kulüplerimize taraftarları gerekçe göstererek verdiği rekor cezalarla kendini inkar eden bir pozisyonda yer almıştır.

Passo-lig; bir bankaya para kazandırmaktan başka bir anlam ifade etmeyen ve taraftarların takımlarına olan bağlılıklarını suistimal ederek ekonomik ranta dönüştüren, sürdürülmesinin anlamsızlığı herkesçe görülen bir uygulamanın adı olmuştur artık…

Tribünlerden bizlerin gördüğünü görmemekte direnenlere bir kere daha sesleniyoruz:

Spor alanlarımızda ve tribünlerimizdeki düzensizliğin de, şiddetin de kaynağı taraftarlar ve tribün grupları değildir. Toplumsal hayatımızın her alanında yaygın şekilde görülen problemlerin çözümü tribünleri ve taraftarları daha fazla baskı altına almak ve yasaklarla kuşatmak değildir.

6222 deli gömleğini giymemekte ve passolig ucubesine teslim olmamakta kararlıyız. Haklılığımızın hukuksal mücadelesinde önemli bir mihenk taşı olan passo-lig davasının 30 Haziran günü Ankara’ daki duruşmasında bizler yine davamızın takipçisi olacağız. Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’ nde görülmekte olan passo-lig iptal davasını bizlerinde doğru bulduğu gerekçelerle Anayasa Mahkemesi’ ne taşıyan hakimin Van’ a tayin edilmesini de manidar bulduğumuzu kamuoyunun bilmesini isteriz.

Seyirlik bir oyun olan futbol, renkli tribünler ve dinamik taraftarlar olmadan düşünülemez.

Bizler, spor alanlarımız ve tribünlerimizdeki sorunların çözümünde masaya oturmaya hazırız.

Artık, denenmemiş olanı yapın ve örgütlü/organize taraftar topluluklarını çözüm paydaşı olarak görün.

Kafalarınızı kuma gömmekten vazgeçin ve sorunların çözümü için samimiyetinizi gösterin.

#PassoLigiÇöpeAtın6222yiKaldırın !

Ve ilan ederiz ki; 90+4′te gelen golü bekler gibi son düdüğe yani bu maçı alana kadar susmayacağız… Bu davayı kazanacağımıza olan inançla taraftarları omuz omuza olmaya çağırıyor, TBMM’ nin 25. Dönem Milletvekilleri’ ni göreve davet ediyoruz.

BİZ HAKLIYIZ, BİZ KAZANACAĞIZ!

İMZA

1903 Kara Kartallar Grubu

1907 ÜNİFEB – Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği

1927 Bornovalılar

Adanademirspor Ankara Ekspresi

Afyon Kartalları

Akigolar (Akhisar Belediye Spor)

Alkaralar (Gençlerbirliği)

Altay 1914 Taraftarlar Derneği

Anadolu Yakası Beşiktaşlılar

Ankaragücü Taraftarları

Beleştepe

Buca Fan Club

Bursaspor-Teksas Grubu

CK (Cefakar Kanaryalar)

çArşı

Dikmen Tayfa (Gençlerbirliği)

Diyarbakırspor Azrailler Grubu

Eski İzmirliler (Altay)

FBD – Fenerbahçeliler Derneği

Forza Şirinler (Samsunspor)

Gençlerbirliği Taraftar Derneği

Grup Friends (Fenerbahçe)

Göztepe Uniforce

Göztepe Yalı Grubu

Haydi Gençler (Gençlerbirliği)

İzmirspor 1923 Taraftar Derneği

Kaplanpenche (Adanaspor)

KaraKızıl (Gençlerbirliği)

Kardeşler (Gençlerbirliği)

Kırmızı Şimşekler – Eskişehirspor

KızılAslan

KızılKabus (Altay)

Kill For You (KFY) – Fenerbahçe

Karşıyaka Çarşı Grubu

Marmaralı Çotanaklar (Giresunspor)

Marmaris Kartalları

ODTÜ’ lü Gençler (Gençlerbirliği)

Siyah Çoraplılar 1899 (Fenerbahçe)

Sol Açık Taraftar Grubu

Sopalı Pankart

Söğütbahçeli Çılgınlar (Samsunspor)

Taşra (Fenerbahçe)

Tatangalar – Numarali B

Tekyumruk

UNİA (Üniversiteli Altaylılar)

Vamos Bien

Vira (Trabzonspor)

Viva Göztepe

Taraf-Der

Taraftar Hakları Derneği

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter