Özkan Cengiz / Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Süper Lig Havuz Gelirleri Ne Kadar ?

Son günlerde rakamlar havada uçuşuyor daha somut birşeyler paylaşmakta fayda var, konuyla ilgili en net analizi Futbolun Ekonomi Politiği kitabının yazarı Sn.Tuğrul Akşar gerçekleştirdi. Sn. Akşar'ın yazısı biraz uzun, o sebeple kısa bilgilerle 2016-2017 sezonunun Süper lig gelirlerini aşağıda aktaracağız. Yazının tamamını okumak isteyenler en aşağıdaki link kanalıyla ulaşabilirler. 

Bunun yanında 2017-2018 sezonu yani Göztepe'mizin elde edeceği gelirler açısından değerleme yapılırken, bu sene yeni ihalenin yürürlüğe gireceği, daha önce basına yansıyan kur sabitlemeleri vb kavgaların bunların etkisi altında önümüzdeki günlerde gerçekleşecek TFF Mali Genel Kurulunda alınacak kararların etkili olabileceğini bir köşede tutmakta fayda var. Çünkü yeni ihale kuralları ve genel kurulda alınacak kararlar dağıtım anahtarını değiştirebilir.

Şimdi ilk iş dağıtım anahtarına bakar isek; Süper lig gelirleri aşağıdaki anahtar ile dağılıyor.

 

Rakamları şöyle yorumlayabiliriz

Sportif performanslar maç başı,

Sıralama Bonusları bir kereye mahsus lig sonunda o sırada olan takımlara,

Eski Şampiyonluk geçmişte şampiyon olmuş 5 takıma şampiyonluk sayısı çarpı tablodaki tutar,

Eşit dağıtılan tutarda her takıma takım başı,

Bu şekilde yapılan hesaplama ile 2016-2017 gelirleri şu şekilde gerçekleşiyor.

 

Tablodan da görüleceği üzere Şampiyonluk Primi denilen hikaye semirtilmişlerimiz fazla para alsın diye hesaplamaya dahil edilmiş bir oran. Burada TFF kurulduktan sonraki şampiyonluklar sayılıyor. Tek istisnası Beşiktaş yıldız alsın diye gayri federe dönemden sayılan bir şampiyonluğu var detaya girip boğmayalım google da bolca bilgi var.

Neden bu bilgi önemli çünkü Göztepemizinde gayri federe dönemde Türkiye Şampiyonlukları var, eğer onlar sayılırsa biz de şampiyonlar priminden pay almaya başlayabiliriz. Bu konu daha önce gayri federe dönem sayılırsa 4 yıldıza ulaşacağından Fbspor tarafından biraz kaşındı sonra herhalde sus payını almış olacaklarki sesleri kesildi.

Sus payımı alınır, gayri federe dönemdeki tüm şampiyonların hakkına sahip mi çıkılır bilemem ama kaşınması gereken bir konu olarak sıralamaya alınabilir.

Başlangıçtaki uyarımızı tekrar edip birde uyarı ilave edelim.

Bu sene milat senesi yani yeni ihalenin ilk senesi o yüzden yukarıdakilerden farklı tablolar ortaya çıkabilir ama bu tamamen lobilerin vereceği savaşla ilgili bir durum.

İlave uyarı da sabah gazetede 100 milyon okuyup öğleden sonra tabloda 50 milyon görünce hayal kırıklığı olmasın bunlar sadece naklen yayın havuzunun gelirleri, Spor Toto, iddia, alt yapı destekleri sponsor paylaşımlar vb ekstra gelirler, takımın ve finansal yönetiminin becerisi ile  gazetede okuduğunuz rakamlara yaklaşma ihtimal var tutarların.

Özkan Cengiz / Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

Sn. Tuğrul Akşar'ın yazısının tamamı için tıklayınız

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter