Özkan Cengiz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 

Göztepe  Tek Büyük müdür?

Yazışmalar, yazışmalar, yazışmalar … iyi de geçse kötü de geçse her maç sonrası eskiden eposta kutularımız dolardı. Şimdi de WhatsApp kutumuz doluyor. Her insanın üye olduğu çok üyeli gruplar vardır ve oradan belli bir alanda mesaj yoğunluğu olabilir. Bizler için farklı olan 250-300 üyesi bulunan günde bazen bine yakın mesaj gelen gruplarda neredeyse % 80-85 e yakın insanı bizzat tanıdığımız ve onların da bizi tanıdığı için ne yazıp ne demek istediklerini veya ne yazdığımızda ne demek istediğimizi anladıkları bir sohbet dönüyor.

Dün maç sonrası gene gruplar çıldırdı, bende dilim döndüğünce fikirlerimi paylaşmaya çalışıyorum. Çoğu GÖZTEPE CAMİASININ ELEŞTİRİ (B.KÇULUK) KÜLTÜRÜ yazıma paralel olduğu için burada tekrar tekrar yazmak doğru değil, ama bugün ifade etmek istediğim kısmı şu.

Yazışmalar sırasında genç bir arkadaşım şöyle bir mesaj attı. “Abi yıllardır yazılarınızla, sloganlarınızla, adeta kafamıza işlediniz, bilinçaltımıza yüklediniz “Göztepe TEK BÜYÜK’tür” diye hani nerede tek büyük dedi.”

Onlarca, saçma sapan art niyetli mesajın arasından bu mesaj gerçekten etkili oldu, dün gece tavan izleme ritüeli esnasında düşündüm. Gerçekten yirmi yılda “Göztepe Tek Büyüktür” konulu onlarca yazı yazdım, yüzlerce defa da bu sloganı kullandım. Bu bir yanılgı mıydı, duygusal bir tespit miydi, sabah olduğunda ise kararımı verdim. 

Ne bir yanılgı ne bir duygusal tespit, somut bir gerçek GÖZTEPE TEK BÜYÜKTÜR.

Gelin beraber açalım, Göztepe Neden Tek Büyük ? 

Göztepe’mizin tarihine bakarsak hiçbir zaman parası ile, siyasi gücü ile, lobisi ile, tek büyük olmamıştır. Bu saydıklarıma tek örnek Rahmetli Piriştina’nın desteği ile Hamdi Türkmen Başkanlığındaki yeni asır dönemidir. O da sadece o dönem yoğun olan yerel rekabette bize avantaj sağlamış, ulusal bazda bir faydası olmamıştır. Bu kısa dönem dışında Göztepe her zaman kendi dinamikleri ile ilerleme kaydetmiştir.

Göztepe’nin kendi dinamiği nedir, Göztepe’nin kendi dinamiği kuşkusuz “MÜCADELEDİR” Göztepe dillere destan inadı ile bitmek tükenmek bilmeyen mücadele gücü ile her olumsuz durumda bir yol bulmuş, asfaltta sorun varsa, toprak yoldan, toprak yolda sorun varsa patikadan, patikada sorun varsa kendi yolunu açarak ilerlemesine devam etmiştir. 

Her dönemde Göztepe’yi TEK BÜYÜK yapan içinde bulunulan şartlara rağmen mücadele etme gücüdür. 

Türkiye işini doğru yapan, haksız rekabete girmeyen, ayağını yorganına uzatanlar her dönem cezalandırılmıştır. Ancak pandemi döneminde bu iş hepten dengesiz bir hal aldı. Pandemi olmasa kendi ticari dinamikleri için de çoktan iflas edecek şirketler pandeminin yarattığı erteleme ve yapılandırmalar nedeniyle belki de normal dönemden daha rahat günler geçirirken, finansal yapısı güçlü şirketler hiçbir destek olmadığı için kapanan ekonomik ortamda yıllarca özenle biriktirdiği yedek akçeleri yok ediyorlar. 

Bu futbolda da çok farklı değil pandemi olmasa iflas edecek, transfer yapamayacak, mevcut oyuncularının sözleşmesini fesh edeceği, TFF veya Uefa tarafından cezalandırılacak kulüpler pandemi nedeniyle yaratılan ortamdan faydalanarak yollarına devam ediyor, devam etmekle kalmıyor borçlanmaya haksız rekabet yaratmaya devam ediyorlar

Ayağını yorganına göre uzatıp uzun dönem planlaması yapan Göztepe’miz ise şirket örneğindeki gibi mevcut kaynaklarını tüketmek zorunda kalıyor. Göztepe’mizin hep ifade edilen uzun dönem planı nasıldı. 

Stadyum bitene kadar minimum kaynak kullanımı ile süper ligde kalmak, tüm gücü stadyumlu ilk sezona taşıyarak ivmeyi orada harekete geçirmek, yapılan değerlendirmeler de, 

Mevcut gelirler de (TV, vb) en azından % 20 - % 25 artış,

Sözleşmesi pahalı ama verimsiz oyuncuların sözleşmesinin sona ermesi ile oluşan fark,

Stadyumun aktif olması ile kombine ve gişe geliri maç günü satış geliri stadyum sponsorluğu ve stadyum etrafı ticari alan gelirleri mevcut geliri ikiye katlamak, 

Bu gelir yapısı ile Göztepe artık düşmeme hedefinden öncelikle ilk 6 sonra onun yarattığı gelirler ile daha ötesi

Bütün bu ana plan ilerlerken alınacak bir yatırımcı ile bambaşka bir Göztepe, 

Şimdi geldiğimiz nokta da pandemi, tv gelirlerinde artışa değil azalışa sebep oldu, verimsiz futbolcuların gitmesi bir bütçe yaratsa da pandemi nedeniyle inanılmaz boyutlara ilerleyen kur artışı mevcut sözleşmelerin bu bütçeyi sömürmesine sebep oldu. En büyük gelir kapısı olarak tanımlanan stadyum şu anda bir gider kapısına dönüştü. Bu gelişmemeler ile düşmeme hedefi minimum kayıpla düşmeme hedefine dönüştü.

Zaten iflasın eşiğinde yüzen kulüpler pandemi nedeniyle can suyu bulurken, ayağına yorganına göre uzatıp kendisini yükseltecek dalgaya hazırlanan Göztepe’miz ters dalga ile suyun içinde debelenmek durumun da kaldı.

Her türlü tepkiyi baştan kabullenerek Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki Göztepe’mizin içinde bulunduğu durum mücadeleyi değil çok büyük mücadeleyi gerektiren bir durum. Ve bu mücadele sadece ve sadece Mehmet Sepil tarafından verilecek bir mücadele de değil. Mehmet Sepil futbolu kötü mü yönetmektedir. Evet, kötü transferler mi yapmaktadır Evet, eldeki kadroyu daha verimli kullanacak bir teknik direktör bulamaz mı, tartışılır, çok değil az biraz elini cebine atsa daha iyi olmaz mıydı, olabilirdi. Bunları kabul ediyorum ama ben şunu iddia ediyorum içinden geçtiğimiz dönemde bunların etkisi % 10 nu geçmez.

Defalarca saydığımız etkenlerle karşılıksız para akan kulüplerle, para ile hele de tek bir kişinin parasal gücü ile hiç mücadele edemeyiz, tarihte de edemedik. Biz hep kitlesel gücümüzle mücadele ettik. Bugün Göztepe’mizi diğer bütün kulüplerden ayıran tek özeliği kitlesel gücüdür. Başarısızlıkta, kötü günde bir araya gelmesini bilen o günleri yaşamasını bilen kitlesel beraberlik olgusu ve bu olgunun yarattığı eşi benzeri olmayan MÜCADELE GÜCÜDÜR.

Bizler tribünde olsak aleyhine en çok penaltı verilen takım olabilir miydik, son dakikalar da bu kadar çok puan kaybeden takım olur muyduk, bizler tribünde olsak mücadele etmeyen oyuncu, müdahale etmeyen hoca,  iki maç üst üste bunu yapabilir miydi, yanlış anlaşılmasın tepki ile küfür ile değil yarattığımız enerji ile bunlar olmazdı.

Böylesine kırılma noktası olan bir sezonda olan bitenle mücadele etmektense, toplumumuzun her zaman yaptığı gibi Trafik canavarı, enflasyon canavarı gibi kavramsal bir SEPİLİN AKREBİ kavramı yaratıp bütün hikâyeyi onun üzerine bağlamak her şeyden önce Göztepe’mize ihanettir. 

Camiamızda son yirmi yılda en çok kitlesel hareketi başlatan kurumlardan birisidir Göztepelist genel anlamda bir çağrı yapar, camia dinamikleri sosyal medya ve tribün organizasyonları bu çağrıyı sahiplenir güç verir. Göztepe’nin en büyük gücü devreye girer. Bunu belki yüzlerce kez yaptık. Hiç birinde birini arayıp ta arkadaşlar bakın şöyle bir şey yaptık destek verin dediğimi hatırlamıyorum. 

Geçen hafta günümüz konjonktüründeki en anlamlı çağrılardan biri yapıldı “Biz Varız” olayın maddi kısmının hiçbir işe yaramayacağını herkes biliyor. Ama manevi tarafı inanılmaz, Buca stadyumundaki seyircisiz maç hala anlatılıyor. 

Bu hafta Antalya maçında Göztepe tribünleri boş olsa da Göztepe bugün 20.000 biletli seyirciyle maça çıkıyor anonsunun stadyumda ve TV’de söylenmesinin oyuncu, rakip, hakem, TFF, medya hepsinden geçtim Başkan üzerindeki etkisi ne olurdu hiç düşündük mü!

Tarihin en zorlu sezonundan belki de Göztepe’mizin en önemli kırılma sezonundan geçiyoruz. Sepil’i yaptıkları veya yapmadıkları ile tarih yazacak. 

Pekiyi bu sezonla ilgili anlı şanlı Göztepe taraftarları için tarih ne yazacak.  Sezon içinde Sepil yönetici alsın, Sepil adam alsın, Sepil hoca alsın, sezon sonunda olumsuz senaryoda Sepil yönetici almadı, Sepil adam almadı, Sepil hoca almadı. Olumlu senaryo da Başkanın zarlar gene tuttu çok şanslı adam.

Göztepeliler, niye Göztepeli olduklarını, Göztepe’nin neden TEK BÜYÜK olduğunu, stadyuma girmeleri yasaklandığında nasıl destek verdiklerini, tepki vermek istediklerinde nasıl tepki verdiklerini, bu adaletsiz düzende nasıl Göztepe’sine güç verdiklerini hatırlamak ve uygulamak zorundadır. 

Günümüz futbol dünyasında Başkanlık, Yöneticilik nesilden nesile geçmiyor, ama taraftarlık nesilden nesile geçiyor. Bizler bizden önceki nesillerden almış olduğumuz mücadele gücünü zirveye çıkarmış bir nesiliz kendimizden sonraki nesile bu mücadele gücümüzü aktarmazsak, Göztepe’de isyan kültürünün sadece Başkana isyan kolaycılığı değil “ALAYINA” isyan mücadelesi olduğunu aşılamazsak Göztepe’mizin geleceği yok.

Göztepe Tek Büyüktür. Ama parayla bütçeyle değil, 

BAŞKANININ KARARLILIĞI,

YÖNETİCİSİNİN AZMİ  VE İYİNİYETİ,

HOCASININ AKILCILIĞI,

OYUNCUSUNUN MÜCADELESİ,

TARAFTARLARININ BIKMAK BİLMEYEN İSYANI VE ENERJİSİ

VE BÜTÜN BU SAYDIKLARIMIN 

TEK VÜCÜT OLARAK HAREKET ETMESİ 

BİRBİRİNE GÜÇ VERMESİ

BİRBİRİNE ENERJİ VERMESİ İLE

GÖZTEPE TEK BÜYÜKTÜR.

Özkan Cengiz

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter