GöztepeLIST:Kendinizden bahseder misiniz?

İskender Tuğsuz:1961 doğumluyum. Ege Üniversitesi bölümü bölümünden mezunum.Daha sonra ticaret hayatına atıldım. Kendimi bildim bileli Göztepeliyim

.GöztepeLIST:Kaç yıldır yöneticilik yapıyorsunuz?

İskender Tuğsuz:Daha önce Kamil Uçar döneminde profesyonel şube başkanlığı yapmıştım. Bunun dışında Basketbol şube başkanlığında 3. yılıma girmekteyim. Fakat şu var ki yöneticilik yapmadığım yıllarda da hep Göztepe'nin içinde yer aldım.

GöztepeLIST:Basketbol şubesi hepimiz için bir rüyaydı. Bu rüya nasıl gerçek oldu?

İskender Tuğsuz:Kesinlikle öyle. Göztepe'nin basketbol şubesi olmaması kanayan bir yaraydı. Göztepe'nin bir spor kulübü olma gerekliliğini, sadece futbol olmadığını ortaya koyduk. Futbol hep ön plandaydı ama artık birinci ligde bir basketbol takımız var. Göztepe markasının reklamı açısından basketbol şubesi önemli bir rol üstleniyor. Üst düzey pekçok takım İzmir'e gelecek, medyada çok daha fazla yer alacağız. Ksk ile oynayacağımız maçsa şimdiden medya tarafından dört gözle bekleniyor. Bu konu federasyonun da gündeminde.

GöztepeLIST:Neden Serdoğan Hoca'yı seçtiniz?

İskender Tuğsuz:Basketbola başlarken coach olarak Aclan Hoca ile başladık, daha sonra 1. lige çıktıktan sonra Aclan Hoca ile maddi anlamda sorunlar yaşanınca, iyi bir hoca bulma yoluna gittik. Bu arada şampiyon olup 1. lige çıkıp hiçbir takıma nasip olmayacak şekilde 15 bin kişinin önünde şeref turu attık ancak ertesi günden itibaren 3 ay boyunca çok sıkıntılı günler yaşadık. Kutlamaların ertesi günü Göztepe ligden çekilecek, başaramayacaklar diye konuşulmaya yazılmaya başladı. Biz ise inatçı insanlar olduğumuzdan dolayı uğraştık. Burada kimseye belli etmeden çok çalıştık ve Göztepe'ye yakışan bir hoca arayışına gittik. Bu konuda Ülker'in geçen yılki hocası olan Murat Didin'in bize çok faydası oldu. Ben önce Sn. Didin'e teklifte bulundum ama kendisi Avrupa hedefi olduğunu söyledi ve bize Serdoğan hocayı önerdi. Serdoğan Hoca biliyorsunuz geçen yıl Darüşşafaka'yı çalıştırıyordu ve yıl coach'ı seçildi. Biz kendisini İzmir'e davet ettik, kendisi camiayı beğendi, burada iyi işler yapabileceğini görünce olumlu yönde bir karar verdi ve aynı gün Darüşşafaka'daki maddi şartların çok altında imza attı. Şu an için çok iyi bir takım yaratttık ve çok iyi bir hocamız var.

GöztepeLIST:Göztepe basketbol şubesinin kısa orta ve uzun vadedeki hedefleri nedir?

İskender Tuğsuz:Şube ilk kurulduğunda kısa vadedeki hedefimiz bir an önce bu 1. lige çıkmaktı ama bu kadar hızlı çıkmayı da planlamıyorduk. Amaç basketbolun altyapısını oluşturup 4-5 yıl içinde bu altyapı meyve vermeye başladıktan sonra 2. ve 1. lige çıkmaktı. Ancak isim Göztepe olunca iddia kaçınılmaz oluyor ve bu süreç 3 kat hızlı gelişebiliyor görüldüğü gibi. Bu işi başlatan Sayın Hamdi Türkmen'di. Şubenin kuruluşunda büyük emeği vardır. Kendisinin de desteğiyle son iki sezonda çok büyük mücadeleler verdik. Basketbolda gençlik kulüplerinin müessese kulüplerine karşı bir dezavantajı var. Bu ikinci ligde de böyle. Müessese kulüpleri çoğunlukta. Kapital olarak çok güçlüler ve eşit şarttlarda mücadele etmeniz bekleniyor. Bu noktada federasyonun gençlik kulüplerine bir artısı olmuyor. Bütün dezavantajlara rağmen Tekel, Erdemir Ereğli gibi pekçok müessese takımının arasından sıyrılıp birinc lige geldik. Böyle olunca planlarımız kısalmış, 2 sezonda birinci lige çıkılmış oldu. Şunu da söylemek isterim ki altyapıyı da ihmal etmiyoruz. Halen 300'den fazla sporcumuz var. 3-4 yıl sonra buralardan çok iyi oyuncular yetişeceğine eminim. Uzun vadedeki hedefimiz ise Göztepe'yi alt ve üst yapısıyla birinci ligde kalıcı bir ekip haline getirmek olarak özetlenebilir.

GöztepeLIST:Forma reklamı alabildiniz mi?

İskender Tuğsuz:Hem forma reklamı hem de Celal Atik Spor Salonu'ndaki pano ve yer reklamları için çalışmalarımız var. Fedex ve Expres Kargo ile Celal Atik'teki yer reklamları için anlaşmalar yapıldı.

GöztepeLIST:Aclan Hoca ayrılmadan önce maçları Celal Atik'te oynayacağınuıı söylüyordu şimdi ne değişti de Celal Atik'e alındı?

İskender Tuğsuz:İlk başta Güven Erkaya'da oynamayı düşünmemizin sebebi maliyeti azaltmaktı. Hem salon kirasından hem de idman kiralarından kurtulacak hem de reklam gelirimizi arttıracaktık. Fakat federasyon seyirci kapasitesinin 600 kişi olması nedeniyle kabul etmedi. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyespor'un ligden çekilmesiyle, Ahmet Priştina'nın da katkılarıyla maçlarımızı Celal Atik'te oynamaya karar verdik. Büyük bir değişiklik olmazsa maçlarımızı her Cumartesi günü saat 17:00'da oynayacağız. Bunı da futbol maçlarıyla çakışmaması için böyle istedik. Fakat haftanın özelliğine göre maç saatlerinin ayrlanması yolu da kapalı değil.

GöztepeLIST:Göztepe seyircisi genelde futbol la haşır neşir. Salona gelecek taraftarlara mesajınız?

İskender Tuğsuz:Bizim seyircimiz yıllardır futbolla yoğrulmuş. Bizler de dahil olmak üzere hepimiz futbol takımının başarılarıyla büyüdük. İlk başlarda 300 kişiye oynarken son zamanlarda dışarıda da içerideki kadar seyirci kalıyordu. Benim taraftara mesajım şu salonda taraftar nasıl davranmalıysa öyle davranmalıyız. Meşale yakmamamız, davul çalmamamız, rakip takım hücum ederken topluca ıslıklamamız, takımımız hücum ederken destek vermemiz gerekiyor. Başta bunun sıkıntılarını çok yaşıyorduk ama zamanla taraftarımız da salon sporlarına adapte olmaya başladı. Bence bu sene seyircimiz maçları alacak en önemli etken olacak.

GöztepeLIST:Üç İstanbul kulübünün devlet ve federasyon tarafından kayırılmasına ne diyorsunuz?

İskender Tuğsuz:Üç İstanbul takımının ligde kalması için spor bakanı tarafından bazı çabalara girildi. Basketbol şube yönetimi üyemiz İzmir DSP İl Başkanı Cenap Börühan vasıtasıyla yeni Spor Bakanıyla ilişkiye girdik. Biz de "O kulüpler ile aynı statüdeyiz ve gençlik kulübüyüz." savıyla kendisi ile ilişkiye girdik. Bakan bize de destek olacakları konusunda söz verdi. Fakat lig başlamasına rağmen henüz bir gelişme olmadı.

GöztepeLIST:Transferler hakkında bilgi verir misiniz?

İskender Tuğsuz:Bölgesel ligden beri gelen kadrodan dört oyuncu kaldı. Bunlar Ali Benli, Ali Örücü, Büyük Fırat ve Çağlar. Bunların dışında Altay'dan Koray'ı, İzmir BŞB'nin kapanmasından sonra Levent Saçak, Bora Sancar, Emre ve Yılmaz'ı kadromuza dahil ettik. Emre bizim bölgesel ligdeki kaptanımızdı. Türk oyuncu anlamında Türkiye'nin belki de en iyi ekibine sahip olduk.

GöztepeLIST:Yabancı oyuncu konusundaki yaklaşımınız?

İskender Tuğsuz:Yabancı oyuncu konusu ile tamamen bütçe ile orantılı. 300-500.000 USD gibi rakamların telaffuz edildiği bir ortamda biz kendi bütçemize göre, hocamızın "Ben bu oyuncuyu işler, adam ederim." dediği türde beyaz bir Amerikalı oyuncuyu kadromuza dahil ettik. Lee Nosse bize çok çabuk uyum sağladı. Menajeriyle masaya oturup anlaştığımızda rakamlarda pürüz kaldığında, Göztepe bana para vermiyorsa da ben burada kalacağım ve hiçbiryere gitmeyeceğim dedi. 23 yaşında 2,08 boyunda 4 ya da 5 numara oynayabilen bir oyuncu. İyi bir pivot olabilecek özelliklere sahip olduğunu söylüyor.

GöztepeLIST:Sizce takım tamam mı, yoksa eksik var mı hala?

İskender Tuğsuz:Bence takımın tek eksiği 5 numara, pivot. Uzun boylu, güçlü, pota altına hakim bir oyuncu arıyoruz. Çok iyi bir 5 numara koyabilirsek, Göztepe bu ligde çok iş yapar.

GöztepeLIST:Aydın Örs dünya kupasındaki en büyük eksiğin savunma olduğunu bunun da ligimizden gelen bir eksiklik olduğunu söyledi. Siz de aynı görüşte misiniz?

İskender Tuğsuz:Bence de doğru fakat Göztepe için bunu geçerli olacağını sanmıyorum. Takımımız şu anda çok iyi çalışıyor. Hocamız basketbolcularımıza günümüz basketbolu neyi gerektiriyorsa A'dan Z'ye anlatıyor. Sezon içinde takımın özellikle üçüncü ve dördüncü periyotlarda yaptığı çalışmaların farkını ortaya koyacağını sanıyorum.

GöztepeLIST:Göztepe-Ksk rekabetinin Türk basketboluna faydalı olabilmesi için neler yapılmalı?

İskender Tuğsuz:Yeni TV'de Ksk basketbol şube başkanı Togan Toprak ve benim katıldığım bir programdan sonra yönetimler olarak biraraya gelerek bir akşam yemeği yedik. Umarım bu taraftarlar da iner. Her türlü rekabet spor alanında kalmalıdır. Takımlar birbirini yenmek için oynasın, seyirciler takımlarını desteklesin ama insanlar yaralanmasın, ölmesin, sakatlanmasın. Yapılan şeyin spor olduğunu öğrenmeliyiz. Bunu başarabilirsek Türkiye için de güzel bir öenek oluşturmuş oluruz.

GöztepeLIST:Maçlar her iki taraftan seyircilerin eşliğinde mi yoksa yalnızca Göztepe ya da yalnızca Ksk taraftarıyla mı oynanacak?

İskender Tuğsuz:Biz ikinci şıkkı bir öneri olarak götürdük, her iki taraf ta benimsedi .

GöztepeLIST:Tesis çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? Sayın Priştina ile bu konuda bağlantılarınız var mı?

İskender Tuğsuz:Sayın Priştina bildiğiniz gibi şu anda Ksk'ye 5.000 kişilik bir salon yapıyor. Biz de bu konuda başkan ile görüşüğümüzde Ksk'ye o salonu veriyorsa, üniversite oyunları için Halkapınar'da yapılacak olan 10.000 kişlik salonu da Göztepe'ye verebileceğini ifade etti. İnşallah 2005'te böyle bir salona da kavuşmuş olacağız. Bu arada Sayın Abdül Batur'un ki bizim buralara gelmemizde çok büyük emeği vardır, Narlıdere'deki salonun yanına bir kamp tesisi yapma projesi var. Bu da olursa çok büyük bir aşamayı daha katetmiş olacağız. Sayın Abdülbatur basketbolcuların ya da voleybolcuların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçüde, beş yıldızlı bir otel ayarında olacak bu tesisi bugünlerde ihale edeceğini bir sene içinde bitirebileceklerini ifade ediyor. Tesisleşmeden bir yere gidemeyeceğimizi biliyoruz.

GöztepeLIST:Amerika'nın dünya kupasındaki başarısızlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

İskender Tuğsuz:Tabular yıkılıyor. Amerika da Türkiye gibi medyannın şımartmasıyla oynamadan kazanabileceği yanlışına düştü. Günümüz basketbolunda savaşmadan kazanmak mümkün değil. Biz de onlar da savaşmadık. Ve sonuç böyle oldu.

GöztepeLIST:Göztepelilere mesajınız.

İskender Tuğsuz:Göztepe'yi bir spor kulübü larak görün. Bizler de futbolu seviyoruz, takımın başarı ya da başarısızlıklarıyla gülüyor ya da ağlıyoruz ama bu sene basketbol birinci ligine çıkan basketbol takımımız da çok önemli. Tüm Türkiye'de konuşulacak. Ben yıllarca önce Göztepe'nin birinci ligdeki erkekler voleybol takımını hatırlıyorum ki çok başarılıydı o zamanlar haberlerde Göztepe-Arçelik olarak geçmesi bile beni gurulandırıyordu. Şimdi ise basketbolda birinci ligdeyiz. Dünya ve Türk basketbolu çok önemli yerlere geldi. Biz de Türkiye birinci ligindeyiz. Bu sene öyle bir hedefimiz olmasa da Avrupa şansı futbola göre çok daha fazla. Maddi ve manevi olarak camiamızdan basketbola destek olmasını bekliyoruz. Herşey Göztepe için.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter