GöztepeLIST: Bize Göztepe ile ilgili ve Göztepe dışındaki geçmişinizden, futbol kariyerinizden bahsedebilir misiniz?
Akif Başaran: Manisa-Akhisar doğumluyum. İlkokulu orada bitirdim. İlkokuldan sonra Fatih Koleji'nin açıldığı sene oranın ilk talebelerinden oldum. Göztepe'nin o şaaşalı günlerinde ben ortaokulda onları izliyor, maçlara gidiyordum. Lise hayatıma gelince Atatürk Lisesi fen bölümü mezunuyum. Ardından 1980 yılında Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama bölümünü bitirdim. Bu dönemde Altay genç takımında oynadım. Genç ve Ümit Milli takımda oynadım. Altay A takımda, Beşiktaş, Bursa ve tekrar Altay'da oynadım. Ciddi bir sakatlık döneminden sonra da futbolu bıraktım. Teknik adamlıktaysa 25 yılı bitirdim.
Göztepe ile ilgili geçmişime gelince, 1992-93 sezonunda görev aldığım Göztepe'de play-offa kaldık. O sezonun ardından yine Göztepe ile devam ettim.
Almanca biliyorum. Yurtdışında teknik direktörlük-antrenörlük ile ilgili çeşitli seminerlere katıldım, çeşitli hocaların yanında eğitim aldım. Üniversiteyi bitirdikten sonra üniversite eğitimim ile ilgili bir mesleği seçmedim. Futbolculuktan sonra da teknik direktörlükle devam ettim. 37 yıllık kariyerimde futbolculuk ve teknik adamlık dışında iş yapmadım.

GöztepeLIST: Futbolculuk ve teknik adamlık dönemnizdeki başarılarınız?
Akif Başaran: Milli takımda oynadım. Altay ile UEFA kupası ve Türkiye Kupası finali oynadım. Bjk'de iki sene oynadım. Takım o sene yeni yapılanmıştı dolayısıyla şampiyonluk yaşayamadım. Daha sonra Bursa'da oynadım. Hep Süperlig'de oynadım, sonunda da bir sakatlık neticesinde bıraktım.
Ardından Altay'da altı sene (takımın her kademesinde) teknik adamlık yaptım. 31-32 yaşımda Süperlig'de en genç teknik adam ünvanı kazandım. 1990'dan sonra Altay dışında diğer takımlarda çalışım. Bu dönemde pek çok takım çalıştırdım. Hep hedefi olan takımlarda çalıştım. Göztepe ile play-off maceramız var ama şampiyon olamadık. Şartlar ortadaydı. Daha sonra Kasımpaşa'da iki sene görev yaptım. İlk sene şampiyon oldu. İkincisinde de şampiyon oldu ama ben son beş maç ben ayrıldım takım yine şampiyon oldu. Geçen sene Göztepe ile 3. lig şampiyonu olduk.

GöztepeLIST: Göztepe'ye ikinci gelişinizi anlatır mısınız?
Akif Başaran: Göztepe amatördeyken, ben Giresun'da ben Bank Asya liginde çalışıyordum. O zaman ben teklifi etik olarak uygun bulmadım. Şöyle ki ben amatör kümede çalışmaya başlarsam yeni yetişmekte olan bu işe gönül vermiş yeni teknik direktörler nerede çalışacak, benim kendi kulvarımda çalışmaya devam etmem gerek diye düşündüm. Amatörden çıkılırsa tekrar görüşürüz diye konuştuk. 3. lige çıkıldığında ilk etabın ardından Mustafa Fedai ayrıldıktan sonra tekrar teklif geldi. Bu şekilde göreve başlamış oldum..

GöztepeLIST: Göztepe’de uzun zaman sonra 6 aydan fazla görev yapan ilk teknik direktör sizsiniz. Gelecek için görüşleriniz?
Akif Başaran: Şartlar uygun olmadığı için öyle olmuş olabilir. İmam beyle yaptığım görüşmede 2,5 yıllık kontrata karar vardık. Bu süre sonundaki hedefimiz Süperlig’de olmak.

GöztepeLIST: Yapılan transferler sızın isteğiniz doğrultusunda mı oldu. Yoksa sızın haricinizde kara verici baksa merci mi vardı.
Akif Başaran: Yapılan transferlerde benim hazırladığım alternatifli bir liste sonrasında gerçekleşti. Listedeki herkesle görüşüldü. Görüşmeler sonrasında şartlarımıza uyan ve bize uyum sağlayabilecek oyuncular ile yapılan görüşmelerde karar verilerek tercihler yapıldı. İstediğimiz tüm oyuncular listemdeki ya ilk isim ya da ikinci isimlerdi. Tayfun Özkan tercihi sonucu A. Demirspor’a gitti. Bunda kendisinin üç sene sonrası için maddi pazarlıkta bulunması etkli oldu.

GöztepeLIST: Alındığı belirtilen oyuncular kesin transfer midir? Mert Somay’ın durumu nedir?
Akif Başaran: Oyuncuların hepsi kesin transferdir. Mert Somay ile ilgili hiç bir sorun bulunmamaktadır.

GöztepeLIST: Emre İşçiler?
Akif Başaran: Emre İşçiler listemizdeydi. Kendisi ve kulübü İzmirspor ile anlaşıldı. İzmirspor ile 70.000 TL’ye anlaşıldı. Fakat daha sonra mukavelesine bakıldığında yetiştiricilik bedeli maddesi bulunmaktaydı. Manisaspor 40 bin TL ye kadar indi. Biz İzmirspor’a anlaşmamız şartlarında ödeme yapacağımızı bildirdik ve İzmirspor’un ya da Emre’nin kendi alacağından feragat etmesini istedik. Dolayısıyla Manisaspor’un sorunu İzmirspor ile ya da Emre ile halletmesini söyledik. Sonuçta tekrar aynı lige giderse yetiştiricilik bedeli ödemek zorunda olmadığından Balıkesir’e gitti.

GöztepeLIST:Bizden alacağı paranın dört katına gitti dedikoduları?
Akif Başaran: Yalan…Öyle bir şey yok…

GöztepeLIST: Şu an için transfere ihtiyacımız var mıdır?
Akif Başaran: Eksiklerimizi kapattık. Şu an itibariyle ekstra bir oyuncu alabiliriz. Forvet ya da orta sahadan hücuma yönelik katkı verebilecek tipte nitelikli oyuncu olursa alabiliriz. Ama ihtiyaç duyulursa transfer her ana yapılır.

GöztepeLIST: Sağ taraf için gerekli alternatif olmadığı söyleniyor. Eray hariç sağ tarafta zayıf olduğumuz söyleniyor.
Akif Başaran: Bu mevki için uzun süredir bizimle antrenmana çıkan Hollanda’da 32 maç oynamış yetenekli Alper’i kadromuza kattık.

GöztepeLIST: Alt yapıdan beri oynayan eski oyuncularımızdan faydalanmaya devam edecek misiniz? Recep ve Bulut’un performansı siz geldiğinizden beri nasıl?
Akif Başaran: Fayda alacağımız her oyuncuyu değerlendiririz. Recep ben geldiğimde iyi değildi ama toparlandı. Daha sonra sakatlık geçirdi. Sonrasında ise takıma girme problemi yaşadı. Mevkisinde iyi oyuncular var iken “sen otur Recep oyna” diyemezdim, form tutması gerekli idi. Psikolojik olarak sorunları vardı. Bu konu hakkında yardımcı olmaya çalıştık ilk başta olumsuz tepki verdi ama daha sonra düzeldi kendisi. Ligi de zirvede bitirdi.
Bulut’a gelince…O da başta bir yaka bileği sakatlığı geçirdi. O sakatlığın üzerine oynamaya devam edince sakatlığı uzadı. Ardından toparlandı ve oynamaya devam etti.
Şu anda herkes gibi onlar da istekliler…
Recep ve Bulut bu takımın içinden yetişmişler, Göztepeliliği küçüklükten beri yaşıyorlar ve ona göre değer veriyoruz. Ama bu bir yarış ve iyi çalışmak gerekir. Sonuçta çalışanlar ve başarılı olanlar göz önünde olacaktır.



GöztepeLIST: Daha önceki yıllarda takım bir üst lige çıkarken ağabey denilen tarzda oyucular bulunmaktaydı. Şu anki kadroda bunun eksik olduğu gözleniyor.
Akif Başaran: Şu an kadromuzda o tarzda oyuncular mevcut fakat bu dışarı çok yansımadığı için bu şekilde görünüyor.

GöztepeLIST: Alt yapıdan oyuncu oynatmayı düşünüyor musunuz?
Akif Başaran: En az bir oyuncuyu mutlaka oynatacağım. Kampa görüntü vermek için götürmedim. Diğerleri de oynayabilir ama fiziksel olarak zamana ihtiyaçları var.

GöztepeLIST: Antrenmanları nerede yapacaksınız?

Akif Başaran: Bu konuda ciddi problemler var. Haftanın ilk idmanını sahamızda yapacağız. Diğer idmanları kiralayacağımız bir yerde (Atatürk yan sahalar vs) yapacağız. Bu konuda daha önce basında adı çıkan Yelki çok uygun değil. Başka yerlerde işimizi görmeye çalışacağız ama bu da vakit kaybına neden olacak.

GöztepeLIST: Bu sezonki grubu değerlendirebilir misiniz?
Akif Başaran: Konya Şeker iyi transferler yaptı. Denizli Bld. geçen seneden kalan kadrosunu korudu. İstanbul takımlarından Eyüp ve Sarıyer iyi takımlar. Tepecik ve İstanbul’un ise çok zorlayacağını düşünmüyorum. Ege ve Akdeniz takımları ise zorluk yaşayabilirler.


GöztepeLIST: Taraftarın uzun süredir beklentisi olan her maça rahat oyun ve bol gollü galibiyet sözü verebilir misiniz?
Akif Başaran: Her maç tempolu oyun sözü veriyoruz. Bu oyun içinde başarı gelecektir diye düşünüyorum Bu uzun, dikenli bir yol. İnişler, çıkışlar olacaktır. Zaman zaman kaybedebiliriz ama daima hedefin içinde olacağız. Önemli olan en sonunda nerede olduğunuzdur.

GöztepeLIST: İlk etap maçlarındaki hedefiniz ve hedeflediğiniz puan nedir?
Hedefimiz her zaman için en üstte olabilmektir. Bunun içinde hangi lig olursa olsun her maç için 2 puan ortalamasını yakalamanız gerekmektedir. Bu hedef doğrultusunda olduğunuz sürece her ligde şampiyonluğa oynarsınız.

GöztepeLIST: Sezon başında oyuncular testler yapıldı sonuçlar nasıl çıktı?
Akif Başaran: Geçen sezon bizimle çalışan bütün arkadaşlarımıza günlük çalışma programı verdik. Gerçekleştirenler oldukça iyi bir şekilde geldi. Tamer zaten yapmadığı için aşırı kilolu olarak kampa geldi. Şu anda o sıkıntıyı kendiside hissediyor. Oyuncunun şans bulması için kendini hazır tutması gerekiyor. Bir teknik adamolarak iyi olmayan adamı oynatıp takıma zarar veremem.

GöztepeLIST: Erhan Önal olayı hakkındaki görüşleriniz.
Akif Başaran: Kendisi sportif direktör olarak geldi. Bütün şubelerden (basketbol, voleybol, hentbol, sutopu vs) sorumluydu. Ve beklenen hepsinin yapılanmasını sağlamasıydı. Fakat yaşanan yetki karmaşası sonucunda 10 gün içinde görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu süreç zarfında kendisi ile gayet uyumlu bir çalışma içerisindeydik. Çünkü onun işi başka, benim işim başkaydı. Yetki karmaşası olmayıp, ayrılmasaydı, benim için de iyi olabilirdi.

GöztepeLIST: Şu an için Sportif Direktörlüğe ihtiyaç var mıdır?
Akif Başaran: Benim yetkim dışında olan bir konu ama gerekli ise de bu konu hakkında çok donanımlı olmak gerekmektedir.

GöztepeLIST: Takım içinde psikologa ya da mentore ihtiyaç var mıdır?
Akif Başaran: Ben olmasından yanayım ama bu işi yapacak insanlar genelde yurt dışında bulunuyor.  Bizim de üniversiteden ya da yurt dışından yararlanılabilecek genç arkadaşlarımız var. Fakat bunun için kulübün şartlarının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta iyi bir mentör faydalı olabilir.


GöztepeLIST: Transfer komitesi yöneticiliği gibi bir durum ortada yeni gelen hoca var. Yorumunuz?
Akif Başaran: Bu arkadaşımız daha önce de transfer izleme kadrosunda bulunmaktaydı. Şu anda altyapı ve üst yapı için oyuncu izleme ve benim teknik kadromdaki Kenan Hoca ile rakip takımları izleme konusunda yardımcı olmaktadır.

GöztepeLIST: Alsancak mı Atatürk mü?
Akif Başaran: İlk geldiğimiz zaman Alsancak zemini çok kötü idi. 3. Lig zaten bir karmaşa ve zorluklar lig birde bunun üzerine zemin ile uğraşarak ekstra zorluk yaşamak istemedik. Atatürk Stadı tamamen benim tercihimdi. Bu sene için tercihim Alsancak Stadı bu konu ilgili görüşümü de yönetime bildirdim.

GöztepeLIST: Geçen sene en çok sıkıntı yaşadığınız ve sevindiğiniz maç hangisidir?
Akif Başaran: Kahramanmaraş maçına çok eksikle gittik. Kısa süre içinde 17 tane transfer yapmıştık. Bir kısmı antrenmanlı, bir kısmı değildi. Bir de maç öncesinde lisans karmaşası yaşadık. İzmir’den genç takım kalecisini alıp gittik. Sonuçta 13-14 kişi ile gittik. Orada iyi oynamamıza rağmen penaltı ile başlayan garip gollerle yenildik. O maçtan sonra sıkıntı yaşadım…
Hatay maçında ise Evren'in uzatmada attığı gol ile kazanmamız ve tüm ekip olarak inancımızın yerine gelmesi. Bana göre kırılma noktasıydı…

GöztepeLIST: Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?
Akif Başaran: Boş zamanlarımda genelde dinlenirim. Çünkü çok yoğun olarak çalışırım. Sabah 07.00 gibi kalkar ve gece 23.00 kadar çalışırım. Bulduğum boşlukta kafamı boşaltmaya çalışırım.

GöztepeLIST: İzmir futbolu neden Süperlig'de değil?
Akif Başaran: 2-3 sene öncede bu konu ile ilgili Sky TV’de kayyum döneminde görüş bildirmiştim. Birinci problem yönetici yetişmiyor. İkincisi yetişen oyuncu ları-değerleri kadroda tutmuyorlar. Maddiyat ön plana çıkıyor ve oyuncular gözden çıkarılıyorlar. Bu sene bizim 3 oyuncumuzu Sivasspor istedi ben verilmesine karşı çıktım. Emre İşçiler karşılığında da aynı şey teklif edildi ama ret ettik.


GöztepeLIST: İzmir medyası hakkındaki görüşleriniz?
Akif Başaran: Alt liglerde olduğumuz için kısır bir döngünün içinde olduğunuz içinde medyanın sürece olan ilgisi azalıyor. İzmir’den Süperlig’de 1-2-3 takımı olduğunda İzmir medyası da değişecek o noktaya gelecektir.

GöztepeLIST: En çok takip ettiğiniz yorumcu kimdir?
Akif Başaran: Ben herkesi okumaya özen gösteririm. Yorumlar benim için önemlidir ama bazen de hiç önemli değildir. Sonuçta benim yaptığım şey önemlidir. Çünkü ben olay olmadan önce değerlendiriyor ve gündeme getiriyorum. Yorumcular olduktan sonra yorumluyorlar.



GöztepeLIST: Milli Takım’ın 2010 yılı şansı nedir?
Akif Başaran: Bıçak sırtı gibi bir durum söz konusu burada. Hassas dengeler var…Bu bağlamda yeni sezon ile alakalı pek olumlu düşünemiyorum.

GöztepeLIST: 1992–1993 sezonu için görüşleriniz? O zamanlar yaptığınız “Bu takım amatör kümeye kadar gider.” Yorumunuz???
Akif Başaran: Atilla Türkkal dönemiydi. Play-offa kaldık. Ama çok zor şartlarda mücadele ediyorduk. O sezon Altan, Bekir ve Volkan’ı piyasaya çıkardım. Sonra yaz dönemine girildi 1 ayda 5 yönetim gördüm. 5 yönetim ve 5 başkan ile çalıştım. Her hafta bir başkan ile görüşüyorum, bir şeylere karar veriyoruz. Haftaya başka birisi gelmiş. En sonunda Kenan Bilgiç geldi…Yine iyi bir başlangıç yaptık. Açılış maçında Fb’yi yendik…Ama çözümler hep kısa vadeliydi…Maddi ve yönetimsel kurumsallaşma yoktu. Hep kısa süreli çözümler üretiliyor ve Erdal Hoca da vefat edince alt yapı iyice kurumaya başlıyor ve alttan da oyuncu gelmiyordu. Söylediklerim hayali değildi ki o şartlar altında son kaçınılmazdı.

GöztepeLIST: Kulübün şu anki durumu?
Akif Başaran:  Kulüp yapılanması oluyor. Kulüp ve kurumsal kimlik birlikte oluşuyor. Zaman içinde bu kimlik oturacaktır. Bu kurumsal kimlik de büyük ivme kazandıracaktır.

GöztepeLIST: Serdar Samur Bey ile ilişkileriniz nasıl?
Akif Başaran: Ben teknik direktörüm. Kendisi Başkan vekili. Benim işim sorunları kendisine aktarmak.  Ben de bu görevi saygı ve sevgi çerçevesinde yürütüyorum. Genel durumlarda İmam Bey Serdar Bey ile görüşür. Benimle direkt konuşmak isterse arar ve bilgi alır. Kurumsal kimlik içinde ilişkimiz bu şekilde…

GöztepeLIST: Başkan İmam Altınbaş’ın kupayı alması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Akif Başaran: Bence yanlış bir organizasyondu. Kendisinin bu durumda olmasını ben istemezdim. Geleneklere göre kupayı takım kaptanının alması gerekiyordu. Ama Sayın Özgener’in yakın arkadaşı olması nedeni ile o anda anlık gelişen bir durum olduğunu, bilerek yapılan bir şey olmadığını düşünüyorum. Bununla birlikte hoş olmadı.

GöztepeLIST: Göztepe taraftarı hakkındaki düşünceleriniz?
Akif Başaran: Muhteşem. Tepecik maçı harikaydı. Bilinen bir şey hakkında bende yorum yapmayayım. Bunu zaten dünya biliyor. Tebrik ediyorum hepsini…

GöztepeLIST: Göztepelist’i takip ediyor musunuz?
Akif Başaran: Zaman zaman girip takip etmeye çalışıyorum. Ben kişisel olarak her türlü olumlu ve olumsuzluklardan mutlaka bir ders çıkartırım. Eleştiriye açık bir insanım. Buna karşı işime geldiğini alırım, işime gelmediğimi almam. Sizin sitenizde de hem övgüler, hem de eleştiriler tabii ki olacaktır. Bunlar şahsa yönelmeden olunca çok daha hoş oluyor. Yazıda karşı tarafın iyi niyetliliğini gördüğünde bir şeyler alabiliyorsun. Taraftar genelde bildiği oyuncuların transfer olsun istiyor ama bu her zaman için hem mümkün, hem de doğru olmuyor. Mesela ben Araklı'dan Burak diye bir oyuncu getirdim 17 maç oynadı.  

GöztepeLIST: Son olarak mesajınız nedir?
Akif Başaran: Göztepe taraftarının bana karşı göstermiş olduğu sabır ve anlayış ile desteğinden dolayı çok teşekkür ederim. Var gücümüzle çalışıp başarılı olmaya devam edeceğiz.

GöztepeLIST: Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Akif Başaran: Ben teşekkür ederim.
Röportaj 27 Temmuz 2009 günü GöztepeLIST Organizasyonu adına Oğuz Reşat Sipahi ve Baki Karakoç tarafından yapılmıştır. Röportajın size ulaşması aşamasındaki emekleri için Özkan Yılmazer’e de teşekkür ederiz.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter