Bu bir 'Cumhuriyet Bayramı' yazısıdır…

Bu gün 'Cumhuriyet Bayramı' yazısı yazacaktım. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının canları, kanları pahasına bizlere verdikleri Cumhuriyetin bize sunduğu; özgürlüğün, birey ve insan olmanın faziletlerini anlatacaktım.

Olmadı, yazamadım.

Cumhuriyet Bayramı arifesinde yani dün (28 Ekim 2014) bir futbol maçı oynandı ülkemde. Durun! hemen, 'Yine mi maç? Neredeyse her gün maç oynanıyor bu ülkede' demeyin. Bu maç sıradan bir futbol maçı değil.

Cizrespor ile Göztepe takımları, Ziraat Türkiye Kupası 3'üncü tur maçı oynadılar. Maçın ayrıntılarını, eğer yazmaya cesaret eden medya bulabilirseniz ve mahkemeler halâ yayın yasağı getirmemişlerse okuyabilirsiniz. Biliyorsunuz; her önemli, fakat hükümetin aleyhine olabilecek olayda 'Yayın Yasağı' artık standart bir uygulama haline geldi. Medyanın büyük çoğunluğu zaten resmi gazete gibi çalışıyor. Geri kalan gerçek gazetecilik yapmak isteyenlere de koy yayın yasağını, işte sana 'Yeni Türkiye!'

Neyse, biz tekrar maçımıza dönelim:

Kupada tüm maçları yayınlayan yayıncı kuruluş nedense bu maçı yayınlamadı. Demek ki, oynanacak rezaletin görülmesi istenmemiş.

Maç oynamak için stada gelen Göztepe kafilesini taşıyan otobüs taşlanmış. Herhalde Cizre'lilerin büyük çoğunluğu KSK taraftarı!

Futbol maçları başlamadan önce 'İstiklâl Marşı' okunur benim ülkemin statlarında. Hele 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arifesiyse ve 3 vatan evladı bu topraklar için daha yeni şehit olduysa, daha bir içten ve güçlü okunur. Eğer Göztepe kafilesini taşlayanlar Karşıyakalı olsalardı, marşın bitiminde her Türk'ün tüylerini diken diken edecek bir güçle haykırılırdı:

"Mustafa Kemal'in Askerleriyiz…"

Cizre şehir stadında da bağırılmış İstiklâl Marşı esnasında, ama biraz farklı şekilde:

'Biji Serok Apo' (görüntüler internette mevcut).

Bu arada İstiklâl Marşımız çalınırken ayağa kalma cesaretini! gösteren Göztepe yöneticileri de tartaklanmış ve yuhalanmış. Tüm bunlar Şırnak Valisi ve Cizre Kaymakamı'nın huzurunda, yani devletin gözü önünde olmuş.

Maçın 63'üncü dakikasında Göztepe köşe atışı kullanırken sahaya göz yaşartıcı bomba ve patlayıcı maddeler atılınca hakem futbolcuları orta sahada toplamış. Karşılaşmayı izlemeye gelen Şırnak Valisi ve Cizre Kaymakamı güvenlik gerekçesiyle stattan erken ayrılmış. Emniyet birimlerinin müdahalesi sonrası maç yeniden başlamış.

Bu arada, maçı izleyen Vali'ye  taraftarlar, "En büyük Vali, bizim Vali" şeklinde tezahüratta bulunmuşlar.

Maçtan sonra soyunma odasına inerek futbolcular ve yöneticileri tebrik eden Vali, bir sosyal paylaşım sitesinden mesajlar yayınlamış (valilere twit atın diye talimat veriliyor demek ki).

Şırnak Vali'sinin mesajları şöyle:

"Cizrespor Yönetimini de başarısından dolayı tebrik ettik an itibarıyla… Maçı sonuna kadar izledim. (63. dakikadan itibaren nereden seyretti acaba?) Şu anda soyunma odasında futbolcularımızı tebrik ediyorum. Büyük sevinç var. Valisi'ne güzel tezahürat yapan Cizreli seyircileri öpüyorum"

İyi güzel de,  İstiklâl Marşı'nı yuhalayıp, Bayrağımıza tahammül edemeyenler valiyi niye alkışlar?

Bilmiyorum.

Valimiz seyirciyi öptüğüne göre, Cizre seyircisi de sayın valimizi öpüyor mu acaba?

Onu hiç bilmiyorum.

Bu arada maçın sonucunu merak mı ediyorsunuz?

Ben size maçın değil de açılımın sonucu söyleyeyim ki maç sonrası Cizre Spor facebook hesabında skor şu şekilde yazıyordu:

Kürdistan:2 TC: 0.

Katkısı olan herkese hayırlı olsun

İZMİR, 29 Ekim 2014

Mehmet Atak

(Blog.milliyet.com.tr adresinden alınmıştır.)

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter