Ekrem Demirtaş, İzmir’in stat ve trafik sorununu çözüm için iki fikir projesi hazırladı. Atatürk Stadı’nın zeminini derinleştirip, üstünü kapatıp, kapasitesini artıracak proje ile İzmir’e bir futbol mabedi kazandırabileceklerini vurgulayan Demirtaş, projeye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da destek verdiğini açıkladı. Demirtaş, Alsancak, Basmane ve Mustafakemalpaşa Bulvarı’nda yapılacak 3 ayrı tünel ile kent trafiğinin yer altına alınmasını da önerdi. Projelerin Büyükşehir kaynağı ya da yap-işlet-devret projesi ile yapılabileceğini belirten Demirtaş, “Önce bir hayal edelim. Sonra nasıl yapacağımızı düşünelim” dedi. Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, Atatürk Stadı'nı yeni işleviyle kazandıracak ve kent içi trafiği yerin altına alacak iki ayrı fikir projesini açıkladı. Toplantıya İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Altay Başkanı Aslan Savaşan ile gazeteciler katıldı.

Projeleri İTO zemin kattaki proje sergisi ile açıklayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in stadyum utancından kurtulması gerektiğini belirterek, Atatürk Stadyumu'nu futbol mabedi yapmak istediklerini söyledi. Demirtaş, Basmane, Alsancak ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda 3 ayrı tünel ile şehir merkezindeki trafik sorununun ortadan kalkacağını da ifade etti.

Bu iki projenin İzmir kamuoyunda tartışılmasını isteyen Demirtaş, projelerin yaklaşan genel seçimlerle bir ilgisi olmadığını açıkladı. Demirtaş, “Büyükşehir Belediyesi büyük bir cesaretle fuar projesine 400 milyon lira kaynak ayırdı. Bu projeler de adım adım başlanarak yapılabilir. Bir diğer yöntem de yap-işlet-devret modeli. Önce bir hayal kuralım. Böyle projeler ortaya koyalım. Sonra nasıl yapacağımızı düşünelim. Hayal edelim, belki bir gün gerçek olur” dedi.



‘ALSANCAK STADI’NI BEDAVA YAPALIM’
İzmir'in stadının olmamasının şaka gibi ama gerçek olduğunu dile getiren Demirtaş, "İzmir Alsancak Stadyumu depreme dayanıksız çıktığı için kullanıma kapatıldı. Bu gerçekten İzmir’e karşı yapılmış bir sabotaj…  Şu ana kadar bu nedenle Türkiye’de kapatılan başka stat yok. Bazı statlar da aynı şekilde dayanıksız olmasına karşın geçici çözümler bulunmuş. İzmir’de Karşıyaka, Göztepe, Altay, Altınordu bütün futbol kulüplerine İzmir Atatürk Stadı adres gösterildi. Ama orada da Altınordu-Fenerbahçe maçı oynanamadı. Dünyaya rezil olduk. Futbol oynanacak stadı olmayan başka illere giden bir İzmir olmaktan utanıyoruz” dedi.
Alsancak’ın İzmir'in spor tarihi olduğunu belirten Demirtaş, buranın stat olarak korunmasını istedi. Demirtaş, “İzmir'in inşaatçıları olarak stadı bize bıraksınlar, 4 ayda tribünü güçlendirelim. Bir tek lira da istemiyoruz. Yeter ki maç oynansın” diye konuştu.



‘FUTBOL MABEDİ OLSUN’
Kentin en büyük stadı olan Atatürk Stadyumu’nu konumu ve kolay ulaşım imkanı ve büyüklüğü nedeniyle mutlaka değerlendirmek gerektiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu nedenle daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması konusunda bir fikir projesi geliştirdik. Biz fikir projemizi geliştirirken atletizmin başka bir sahaya taşınmasını ve Atatürk Stadyumunun tamamen bir futbol mabedi hale gelmesini öngördük. Bu yeni bir keşif değil... Barselona’da da böyle yapılmış. Projeye göre öncelikle zemin 5,4 metre kadar daha kazılacak. Kotun indirilmesi ve atletizm fonksiyonunun çıkarılması ile birlikte ek tribün yapılmak suretiyle seyirci kapasitesi artırılarak 50 bin 394 kişiden 72 bin 640 kişiye çıkartılacak. Böylece saha ile seyirci arasındaki mevcut boşluğun yarattığı kopukluk ortadan kaldırılarak maçın coşkusunun ve heyecanının hissedilmesi sağlanacak. Mevcutta dörtte birlik bölüm kapalı iken çelik ayaklar üzerine (ETFE) esaslı asma gergi üst örtü ile tüm tribünlerin üzeri kapatılacak. Yer üstü ve yer altı otoparkları ile 2.207 araçlık kapasite oluşturulacak.”



‘KOCAOĞLU DESTEK VERİYOR’
Önerdikleri projede AVM’nin olmadığını, sadece taraftar satış mağazasının yer alacağını dile getiren Demirtaş, projeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile paylaştıklarını söyledi. Demirtaş, “Kocaoğlu’nun desteği var diyebiliriz. Büyük bir maliyet yok. Yeni bir stat yapmıyoruz. Stadı güçlendirip, zemini aşağı alıp, üstünü kapatıyoruz. Projeyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gençlik ve Spor Bakanı ile paylaşacağız. Yenilenmiş Atatürk Stadyumu ile böyle çok finale ve milli maçlara ev sahipliği yapabiliriz” dedi.

İzmir’in sadece birkaç değil daha fazla stada ihtiyacı olduğunu dile getiren Demirtaş, hükümet ile Büyükşehir arasında yaşanan stat tartışmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.



TRAFİĞE ÜÇ TÜNELLİ ÇÖZÜM
İzmir’in kent merkezinde ulaşım sorununun çözümüne yönelik bir proje de hazırladıklarını belirten Demirtaş, trafiği kilitlenen bir kentin dünya kenti olamayacağını vurguladı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Konak Tünelleri ile Büyükşehir Belediyesinin uçan yol ve tramvay projelerinin trafiği rahatlatmayacağını belirten Demirtaş, tramvayın trafiği kilitleyeceği uyarısında bulundu.



Demirtaş, projeler için gerekirse paralı geçişin de gündeme gelebileceğini belirtti. Projede kent merkezindeki tüm transit geçişleri yer altına aldıklarını belirten Demirtaş, 7.4 kilometrelik ve 3 gidiş-3 geliş Kordonboyu-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Batırma Tüp Tüneli öngördüklerini, burada otoparkların yeraltına alındığını söyledi. Konak Pier ile Mürselpaşa Bulvarı Tüneli ile transit araç trafiğinin doğrudan aktarılabileceğini belirten Demirtaş, Vahap Özaltay Meydanı-Alsancak Gar Meydanı-Viyadükler arasında İki katlı Tünel ile bir yaya bölgesi ve kültür aksı oluşturulacağını vurguladı. Demirtaş, “Bu projelerle kıyılarda yapılaşma olmayacak, aksine İzmirlilerin denizle daha fazla buluşması sağlanacak” dedi.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter