Tüm üyelerimizi basketbol federasyonunu haberin devamındaki e-mail adres ve telefon numaralarını e-mail ve fax yağmuruna tutarak protesto etmeye davet ediyoruz. Bu zor diyorsanız protesto sayfamıza tıklayıp direk Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'i protesto edebilirsiniz. Metin olarak yayınladığımız basın bildirisini ve aşağıdaki metinlerinden faydalanabilirsiniz. Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
E-Mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Web: www.tbf.org.tr
TÜRKIYE BASKETBOL FEDERASYONU (Ankara)Adres Gençlik ve Spor Genel MüdürlügüUlus ANKARA TÜRKIYE
Tel: 0 312 311 9669
Fax: 0 312 311 9594
Ülkemizde faaliyet gösteren onlarca spor kulübünden üç tanesi bundan birkaçay önce maddi sıkıntı yaşadıkları ve şirket takımları ile rekabetedemedikleri gerekçesiyle bir araya gelerek amatör branşlarda ligdençekilme karari aldılar.
Bu kulüpler gerçek o ki herhangi 3 kulüp değildi. Bu üc kulüp, Türkiyemizdeher alanda yaşanan sosyal adaletsizliğin spora da yansıyan yüzünü gösteren,sistemin sağladığı avantajlarla her sene “diğerlerine” karşı mutlaküstünluk kuran ve yurt dışında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyikendilerine hedef biçmis ve bunu sadece bir hedef değil ayrıca sadecekendilerinin sahip olması gereken bir ayrıcalık olarak benimsemişkulüplerdi.
Hal boyle olunca devlete çıkıp “Ya bize kaynak yaratırsınız ya da bizbasketbol, voleybol (vs.) liglerinden çekiliriz” diye şantaj yapma hakkınıda kendilerinde gördüler.
Devletimiz de sanki Turkiye’de baska spor kulübü yokmuşcasına, diğerkulupler de aynı ligde aynı amaç için mücadele vermiyormuşcasına ve enacısı da diğer kulüplerde spor yapan sporcular bu ülkenin sporcularıdeğilmişcesine bu üç kulüp için bir anda hiç yoktan maddi kaynakyaratıverdi.
Bu akıllara ister istemez hemen şu soruları getiriyor:
· Yurt içinde ve yurt dışında şampiyonluklar elde etmek Spor Kulüpleri içinbir amaç mıdır? Görev midir? Bunu bir görev olarak algılayan SporKulüplerinin bu yorumu kendi kuruluş tuzukleri ve spor mevzuatı açısındanmakul karşılanabilir mi? Yoksa Spor Kulüpleri yukarıda bahsettiğimizgelirlerin yanı sıra devletin de sporun “eşit ve dengeli” biçimde ülkesathında gelişebilmesini sağlamak için yarattığı kaynakları da kullanarakmümkün olduğunca cok sporcu yetiştirip bunları elinden geldiğince başarılıkılmaya mı calışmalıdır?
· Devletimizin Spor Kulüplerine kaynak ayırırken A kulübü ile B kulübüarasında eşitsiz bir dağılım yapmaya hakkı var mıdır? Devletimiz birkaçkulübe kaynak yaratırken Anayasa ve İdare Hukukunun eşitlik prensibiniihlal etmekte midir, yoksa meşru bir zemine dayanmakta mıdır?
· Bu üç kulübun blöfü görülmüs olsa idi Turkiye’de basketbol, voleybol(vs.) yok mu olacaktı da devlet can havliyle bunlara diğer hiç bir kulübetanınmayan imtiyazı tanıdı?
Bir de bugün öğrendik ki bu üç kulup Devletimizin bu çabasini da ancak biryıl daha ligde kalabilmek için yeterli bulmuş ve lütfen bir yıl dahaliglerde mücadele edeceklerini açıklamışlar.
AYIPTIR! Koskoca devlet nasıl kendi eliyle haksız rekabet yaratır? Diğeronlarca kulübü ve binlerce sporcusunu hiçe sayar?
Gençlik ve Spor Kulüplerinin görevleri ve amaçları ulaşabildikleri en genişvatandaş kesimine ulaşarak onları fiziken ve manen güçlü ve sağlıklı kılankötü alışkanlıklardan uzak tutan sportif faaliyet olanaklarını sunmaktır.Bu görev ve amacı gerçekleştirebilmek için Spor Kulüpleri, aidat, bağış,devlet yardımı ve usulüne uygun alınan izinlerle ticari işletmeişletebilirler.
Spor Kulüplerinin görevi illa ki şampiyon olmak, Avrupa kupasına gitmekdeğildir. Bunlar ancak amaçtır. Kulüpler bu amaçlarını sporcularını en iyişekilde yetiştirmek suretiyle gerçeklestirebilirler.
Bugün bu üc kulüp, Efes Pilsen, Eczacıbaşı, Arçelik gibi Şirketkulüplerinin sadece belli spor takımlarına ayırdıkları maddi olanaklarıkendi takımlarına yaratamadıkları için devleti ligden çekilmekle tehditetmektedir.
Oysa bu şirket kulüpleri de hukukun gereği olarak bu kulüpleri kurmakzorundadırlar. Yasalarımız belli bir sayının üzerinde işçi istihdam edenşirketlerin spor takımı/kulübü kurup desteklemerini şart koşmaktadır. Yaniortada bir haksızlık filan yoktur. Herkes gücü oranında bir şeyler yapmayaçalışmaktadır.
Devletimiz ise sadece bu kulüplere maddi kaynak yaratmak suretiyle devleteliyle haksız rekabet yaratmakta, Anayasanın ve İdare Hukukunun kamuhizmetlerinde eşitlik ilkelerini ihlal etmektedir. İste haksızlik bunoktada başlamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Devlete “Her yaştaki Türk vatandaşlarınınbeden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri almak, sporun kitlelereyayılmasını teşvik etmek ve başarılı sporcuyu korumak” ödevini yüklemistir.(Anayasa Madde 59)
Anayasa tarafından öngörulen bu görevi gerçekleştirmek için, Devlet SpordanSorumlu Devlet Bakanı, Gençlik Spor Genel Müdürluğü (“GSGM”) ve buna bağliGSGM İl Müdürlükleri ve Spor Federasyonları şeklinde örgütlenmiştir.
Temel amaç yukarıda ifade ettiğimiz Anayasa’nın 59. maddesindeki görevi ifaedebilmek ve bunu Spor Federasyonlarının Teşkilat Çalışma Görev Yetki veSorumluluk Yönetmeliğinin 9. maddesinde ifade edildiği üzere “Sporun yurtsathında dengeli bir biçimde yayılıp gelişmesini sağlamaktır.”
Anayasamızın 5. maddesi, Devletin temel amaç ve görevleri arasında sosyalhukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayıcıekonomik engellerin kaldırılmasını saymıştır. Devletin sadece 3 spor kulübüiçin aldığı bu karar sosyal devlet ve ekonomik eşitsizliklerin giderilmesiilkeleriyle ne ölçüde bağdasmaktadir? Bu gorevler Devletin anayasalgorvleridir.
Ayrıca yine Anayasamızın 10. maddesi hiçbir kişiye, aileye, zümreye veyasınıfa imtiyaz tanımamyacağını öngörmektedir.
Diyelim ki piyasa ekonomisinin çarpık uygulamarından ötürü bu sosyaladaletsizlikler doğmuş, Devletimiz de gidermeye calışıyor… PekiyiDevletimiz belli bir gruba kendi idari kararıyla yarattığı bu ekonomik vesosyal imtiyazı nasıl meşru kılacak?
Kamu menfaati ilkesinin bu durumda uygulama alanı bulacağina inanmıyoruz.Zira bu karar düpedüz kamu vicdanını rahatsız eden hakkaniyete aykırı biridari karardır.
Bahsi geçen kararın çok detaylı bir hukuki araştırma dahi yapılmaksızın enazından yukarıdaki ilke ve temel ödevler ışığında gözden geçirilerekadaletin sağlanmasi icin gerekli tedbirlerin alınmasını Göztepe Camiasiolarak Devletimizden bekliyor bu konuda diğer tüm spor kulüplerini vekamuoyunu duyarlı olup tepki vermeye davet ediyoruz.
Saygılarımızla,
GöztepeLIST Organizasyonu
Bazı spor yazarlarının görüşleri
Devlet kesesinden ,büyüklere maddi katkıda bulunuyorsa eğer,örneğin bu işin peşini,pazarlık aşamasından bile sürekli takip ederek kendilerinede yardım edilmesini isteyen Göztepe’ye yazık olmayacak mı?
ENGİN AKSÖZ
Beşiktaş,Galatasaray ve Fenerbahçe bir süre önce devlete ödeyemedikleri vergi borçları için anlayış (daha doğrusu ayrıcalık) beklediklerini deklere ettiler.Evet,yanlış okumadınız sevgili okurlar…’’haksız rekabet’’ diye sızlananlar,Türkiye’de deplasmanlı futbol ligi kurulduğundan beri 44 şampiyonluk kupasından yalnızca 6sının İstanbul dışına çıkmasına izin veren oligarşik kulüpler! Hani televizyon yayın hakkı olarak takımlara dağıtılan paranın %40ını aralarında paylaşan,diğer geri kalanını 15 kulübe bırakan ‘büyükler’…Hani ‘’ben spor kulübüyüm,bir çok dalda gençliğe hizmet veriyorum’’ diyerek istanbul’un en güzel arazilerinin,tesislerinin,havuzların,spor salonlarının,stadyumların üzerinde oturanlar…
YİĞİTER ULUĞ
Galatasaray amatör şubeleri için para bulamıyorsa Galatasaray’ın adına yazık,şanına yazık,tarihine yazık …
HINCAL ULUÇ
Herkesin Efes,Ülker olmasına gerek yok.Esas problem tembellik ve devletten avanta alabilmek
DENİZ GÖKÇE
Milyonlarca taraftarı olan 3 büyük kulübün başkanı kafa kafaya veriyor ve devleti tehdit ediyorlar bizde hep birlikte buna seyirci kalıtoruz.
ÖMER ARAZ
İlla şube kapatılacaksa,bu borçların sorumlusu olan şubeyi kapatmaları gerekiyor.buna cesaret edemeyen amatör yöneticiler amatör branşları kapatma blöfüyle devletten bazı menfaatler koparmaya çalışıyorlar.
SERDAR ALEMDAR
Hiç hoşuma gitmeyen durumlar var ortada.Bunlara liglere girişte değinmek istiyorum.Dilerim sonunda benim endişeyle izlediğim durumlar ortaya çıkmaz ve her şey doğru dürüst geçer.
CEM ATABEYOĞLU

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter