Sezon biter, değerlendirmeler başlar.

Tüm sezon boyu gösterilen performans, oyuncunun takıma sağladığı katkı, kulübe maddi külfeti,(ya da satılırsa sağlayacağı kazanç) seyirciyle olan diyaloglar değerlendirilir ve bir strateji belirlenir.

Spor gazetelerinin tirajlarına tiraj eklediği,en yalan haberlerle rant sağladığı, kamuoyunun, 'Dünyanın en pahalı futbolcusu aslında Bizans Sempatizanıymış' yalanına kandığı, internet başında oturulup acaba bir şeyler var mı diye sorguladığı dönemdir.

Peki ama doğrusu nedir, nasıl olmalıdır?

Bu durum, tabii ki sizin bulunduğunuz lige, bütçenize, hedefinizin ne olduğuna göre değişir.

Şayet ben bir Athletic Bilbao olacağım diyorsanız; kadronuzu korur, bask bölgesi dışından transfer yapmaz, altyapınızdan çıkarttığınız oyuncularla da yolunuza devam edersiniz. Çünkü kurulduğundan beri bu şekilde olmuş, yabancı transfer yapmamışlardır. Oyuncuların bırakın farklı pasaporta sahip olmasına, farklı şehir adı yazan nüfus kağıtlarına bile karşıdırlar. Bu anlamıyla tabii ki tüm dünyadan ayrılır, bir özgün nitelik taşırlar.Real Madrid ve Barcelona ile birlikte ligden düşmemiş tek takım olmaları, 8 kez La Liga'yı, 24 kez İspanya kupasını kazanmış olmaları da sempatilerini arttırır.

Ancak,

Siz kalkıp her platformda Barcelona örneğini verirseniz, ister istemez insanlar da sizi başarı olarak olmasa da izlenen stratejiler anlamında kıyaslar.

Şampiyonluğun ardından sorulan;

‘Peki bundan sonra transferde neler yapacaksınız, hedefiniz ne’ sorusuna;

Tüm Türkiye’de ve Avrupa’nın birçok şehrinde futbolcu izleme ekiplerimiz var, tespit ettiğimiz çok önemli yerli ve yabancı oyuncuları Göztepe’ye kazandıracağız sözünün ardından,aradan 1 ay bile geçmeden ‘istediğimiz yerli oyuncuları alırsak yabancı oyuncu almayabiliriz’ sözü inanç katsayınızı maalesef 'sıfır' ile çarpar.

Kaldı ki yapılan mevcut transferlere odaklanırsak futbolcu izleme komitesine ihtiyaç olmadığı gözükür. 3 oyuncu zaten bizim grubumuzda bulunan takımlardan diğerleri ise yıllardır Süper Lig ve Bank Asya ekiplerinde forma giyen 30 yaş üzeri futbolculardır.

Bir Televizyon izleme komitesi kurulsa, futbolcu izleme komitesinin belirlemiş olduğu isimleri zaten size aktarırdı. Bugün hafta sonları TV karşısına kurulup Bank Asya maçlarını takip eden vasat bir futbol seyircisi bile size bir iki tüyo verebilir.

Kimse yanlış anlamasın, buradaki eleştirim transfer edilen oyunculara değildir. Eminim ki Göztepe forması altında çok başarılı olacaklardır. Benim şahsi tepkim ‘Söylenen ile yapılan’ arasındaki tutarsızlığadır.

Gelelim yabancı konusuna,

Ben bu ligde yabancı oyuncu transfer etmeyeceğim demek şahsi fikrim olarak oyuna 1-0 geride başlamak demektir.

Neden mi?

Birincisi bu takım taraftarı yıllardır yabancı futbolcu izlemiyor. İki tane etkili brezilyalısı ya da Afrikalı futbolcusu olan bir Göztepe’nin maçlarına , yabancısız bir takımın olduğundan en az 1-2 bin kişi fazla gelir. Bunun da yan etkisi size maç başına 10.000-20.000 TL hasılat geliri ve birkaç bin liralık da fazladan forma satışı olarak geri döner. Bu olayın sportif başarı dışında kalan kısmıdır.

Günümüzde İngiltere'nin en önde gelen ekiplerinin sadece forma satışları ve popülariteleri uğruna uzakdoğudan transfer yapmaları da kuşkusuz bir transfer stratejisidir.

Yakın zamandaki örneklere bakarsak Samsunspor'un ve Mersin'in lige çıkmalarında yabancı oyuncularının etkisi yadsınamaz.

Kaldı ki Karabükspor’un Emenike örneği en çarpıcı olanıdır.

Geçenlerde bir ekonomi sayfasında yer alan habere göre Emenike’nin Karabükspor’a maliyeti 300.000€. Bu Bank Asya’da mücadele eden bir takım için ciddi bir rakam. Ancak haberin devamı daha da ilginç. Fenerbahçe’ye Emenike transferinin maliyeti ise 9.000.000€. Bu rakam Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nin 2010 yılı karına eşit. Bugün size 2 sene içersinde bu kadar kar sağlayan başka bir yatırım var mıdır tartışılır.

Tabii ki tüm bu dillendirilenler etkili yabancı transfer edilmesi durumunda gerçekleşebilecek durumlardır. Sadece almak için alınacaksa, altyapıdan çıkan oyuncuyu izlemek ve desteklemek 'şahsım adına' daha caziptir.

Ancak ben de tüm bunları söylerken Avrupa’daki futbolcu izleme komitemizin faal olarak çalıştığından hareketle yola çıkıyorum.

Bugün Göztepe, bırakın Türkiye’de, Avrupa’da ses getirecek bir kulüp olacak diyorsanız kimse kusura bakmasın ama ilgilendiğiniz ve almak istediğiniz futbolcuyu Karşıyaka’ya kaptırmayacaksınız.

Bu da stratejinin bir diğer boyutudur tabii ki.

Sözün özü;

Çok büyük bir camiadasınız, her konuştuğunuz olay her hareketiniz olay. Eminim siz de farketmişsinizdir.

O halde yapılacak şey basittir;

Ya konuştuklarınızı yapacak ya da yaptıklarınızla konuşulacaksınız.

Süleyman YENGİL

 

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter