Özkan Cengiz
www.ozkancengiz.net
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Futbol kulüpleri, bir zamanlar semtlerde gençler sporla ilgilensin diye kurulan ancak değişen dünyadan kitlelerin ilgisinden nasibini alarak büyük şirketlerden daha büyük kurumlara dönüşen yapılar.

Simon Kuper’in çok satan ”Futbol’un Şifreleri” olarak Türkçeye çevrilen kitabında yaptığı tespit belki de bu konudaki en başarılı tespittir. Şöyle der Simon Kuper “Dünyanın en büyük şirketinin CEO’su ne kadar bütçe ayırırsa ayırsın her gün tüm gazetelerin manşetine çıkması mümkün değildir. Ancak bir futbol kulübü başkanı her gün doğru düzgün bir şey söylemese dahi gazete manşetine çıkabilir”

İşte bu yüzden dünyadaki gelişimlerin etkisiyle 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren Türkiye’de de Kulüp başkanlıkları makamı kimi çevreler tarafından keşfedildi. Ve bu tarihten itibaren önceki yıllarda adeta zorla teslim edilen makamlar kendisi için yarış edilen makamlara dönüştü.

İşgücü olmayanlardan bu işi fırsat bilenlerden, büyük ekonomilere sahip şirket sahiplerine herkes bu makamlara geldi. Ve bu makamların kendilerine sağladığı avantajlar hoşlarına gidince bırakmamaya çalıştılar.

Şimdi bu kısa girişten sonra bir kısım okuyucumuz amanın diyecek gene sakat başladık sonu nereye gidecek hiç telaşlanmayın. Bugün Göztepe’mizden değil bir başka takımdan bahsedeceğim.

Her ne kadar kendilerini sevmesek te, her ne kadar yıllar boyu yarattıkları adaletsizlikler nedeniyle, Bizans oyunları nedeniyle kızsak eleştirsek yerine göre nefret etsek te son günlerde onların arasında da olsa az sayıda tribün emekçisinin yerine kendimizi koyduğumuzda üzüldüğümüz bir kulüpten.

Taraftarların ne yazık ki kaderidir, Kulüplerini çok sevseler de kulüpler için yarattıkları ekonomik güç ve oluşturdukları toplumsal güç ile o kulübe can veren kişiler olsalar da sınırlı azınlık dışında kulüp yöneticilerini seçemezler. Gün gelir seçiminde etkili olamadıkları yöneticileri kişisel hırs ve ihtirasları ile hatalar silsilesi yaparak en sevdiklerine zarar verdiğinde engel olamazlar.

Bir yöneticinin kişisel hırs ve ihtirasları nedeniyle yaptığı hatalar bir camianın değerini düşürmez, bizim de başımıza geldi son 10 yılda yönetimlerimize gelen kişiler, ucuz siyasetten tutunda nitelikli dolandırıcılığa, yolsuzluktan tutunda mafyacılığa kadar birçok pisliğe bulaştı.

Ancak bunlar hiçbir zaman kulübümüzün ismine tarihine zarar veremedi. Bunun en büyük sebebi camiayı oluşturan taraftar bu hata ve pisliklere hiçbir zaman prim vermedi. En net şekilde tepki verdi, savaştı, kavga etti, kulüp bastı, yürüyüş yaptı, basın bildirisi yaptı ve bu pisliğin üzerine yapışmasına yöneticilerin bu kulübü oyuncağına çevirmesine izin vermedi ve bütün zorluklardan temiz bir marka temiz bir logo ve temiz bir geçmiş ile alnının akı ile çıktı.

Bu olaylar ilk patladığında mutlu olsakta, televizyon şakşaçılarının veya atgözlüklü futbol cahillerinin değil ama bizim gibi tribünün derdini eziyetini çeken tribün emekçilerinin üzgünlüğünü bitmişliğini bu lekeyi nasıl temizleyeceğiz çabasını görünce üzüldük.

Geçen gün bir maç izledim. Sırf bir sezon alt ligde oynamamak için, sırf birkaç bin tl gelirden olmamak için binlerce insanın tek savunmasının tüm kulüp başkanlarına borç verdim, borç aldım olan bir adamın maskesini takmış binlerce insan gördüm. Yaşanılan pisliği yaşanılan iki yüzlülüğü görmezden gelip kişisel hırsını yüz yıllık bir camianın isminin onurunun önüne koyarak fütursuzca hareket eden bir adam için bir camianın yok oluşunu izledim.

Bu takımın tribün emekçileri belki dik dursaydı. Belki olaylara değil yöneticilerine isyan etseydi, belki o maskeyi yüzlerine takmayıp kendi yüzleri ile dik dursalardı. Gerçek tribün emekçilerinin olduğu her şehirde her deplasmanda alkışla karşılanacaklardı. Türk futbol gençliği onları kabullenecek ve acılarını paylaşacaktı. Ama artık her gittikleri deplasmana yüzlerindeki maske ile gidecekler, her deplasmanda malum tezahüratlarla karşılanacaklar her yerde olay, her yerde travma dolu bir yıl olacak.

Son olarak kıssadan hisse;

Umarım her gün gazete manşetlerine çıkan kulüp başkanları;  her koşulda arkalarında olan bir kitlenin kendilerinde nasıl gücün büyüsünü oluşturduğunu ve bu büyü ile nasıl büyük hatalar yapıldığını, ancak iyi şeyler yaptıklarında arkalarında olan hata yaptıklarında sert tepki veren bir camialarının olmasının onları nasıl başarıya doğru sürüklediğinin farkına varıp ellerindeki gücün, ellerindeki servetin farkına varırlar.

 

Özkan Cengiz
www.ozkancengiz.net
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

YORUMLAR

KÖŞE YAZILARI

  • İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var? İnstagrama kayıtlı 52 milyonluk örneklem üzerinden bakarak Türkiye’de hangi takımın kaç taraftarı var?
    Written by Oguz Resat Sipahi 10 May 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Hangi takımın daha çok taraftarı var? Bu soru çok iç gıdıklayan bir soru biliyorum. Pazar Pazar maçlar da yok. Nereden aklıma geldi diye sorarsanız Dövletimiz sağolsun. İnstagramda Kumluca-Olimpos alanının yüce Dövletmiz tarafından 1. derece sit alanı konumund...
  • Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... Ülkemizde 1098, dünyada 108319 kişiyi covid19 kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik...
    Written by Oguz Resat Sipahi 12 Nisan 2020
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk *Ülkemizde 1098, dünyada 108.319 kişiyi covid19'un kanlı ve mukuslu kırbacı ile kaybettik... *Ne mutlu bizlere değil ki ülkemiz, covid19 açısından müreffeh ülkeler düzeyini yakalama ve aşma yolunda koşar adımlar ile ilerliyor... Yine de arada iyi şeyler de var...
  • Gözyaşları... Gözyaşları...
    Written by Oguz Resat Sipahi 21 Nisan 2019
    Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk Uzun zamandır yazasım gelmiyordu ligin ilk devresinde yazacak birşey yoktu pek, ya da dünyevi dertlerden yazasım gelmedi... Ligin ikinci devresinde de yazasım gelmedi bu sefer çoğunlukla dünyevi ailevi dertlerden... Dünkü gözyaşlarına kadar... Taraftarımızın,...
  • Göztepe TEK Büyüktür. Göztepe TEK Büyüktür.
    Written by Özkan Cengiz 28 Nisan 2018
    Özkan Cengiz ozkan@ozkancengiz.net Göztepe TEK Büyüktür. Yıllar önceydi amatördeydik, takıma tribünlerin yoğun tepkisi vardı, hoca ve oyuncular fazlaca tepki alıyorlardı. O günlerin yöneticileri ile bir araya geldik. Şaşkındılar, bize nasıl profesyonel çalıştıklarını anlatıyorlardı. Video analizler...
Diğer yazılar:

Diğer başlıklar

Twitter